Yeni Bülten #068: 15 Şubat Antalya'da Sağlık Turizmi Konuşuyoruz!

Antalya Etkinlik, Sağlık Turizminde Fark Yaratmak, Meta Reklamlarında Ölçekleme, Sağlık Turizminde İnsani Yönümüzü Göstermek

Merhaba Sadece Sağlık Turizmi bültenine hoş geldiniz!

Bugün 5 dakikada:

  • 15 Şubat Antalya Sağlık Turizmi Atölyesi (Ücretsiz)

  • Sağlık Turizminde Fark Yaratmak

  • Meta Reklamlarında Ölçekleme

  • Sağlık Turizminde İnsani Yönümüzü Göstermek

başlıkları hakkında konuşacağız.

🌎 Güncel Kal

Sadece Sağlık Turizmi olarak Antalya 15 Şubat Sağlık Turizmi Atölyesi düzenliyoruz. Sağlık Turizmi sektöründeki sıradanlaşmış ve sana sürekli bir şeyler satılan etkinliklikleri unut. Bu atölyede uygulanabilir adımlar ile rekabetin ötesine nasıl geçebilirsin bunu göreceksin. (Ücretlendirme yoktur tek yapman gereken şimdi formu doldurup cumartesi günün için işine yatırım yapman.) Katılmanızı tavsiye ederiz. Etkinlik ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz

30 Ocak 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği’ndeki değişiklikler, sağlık turizmi ve özel hastanelerin işleyişi açısından önemli düzenlemeler içeriyor. Değişikliklere buradan ulaşabilirsin.

USHAŞ, 29-30 Ocak 2025 tarihlerinde Dubai’de düzenlenen İslam Ülkeleri Sağlık Turizmi Geliştirme Merkezi (HTDC) 13. İş Birliği Zirvesi’ne katıldı. HTDC tarafından yapılan davet doğrultusunda USHAŞ, sağlık ve sağlık turizmi alanındaki küresel iş birliklerini daha da geliştirmek amacıyla zirvede yer aldı. Etkinlik, sağlık alanında ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve yeni iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi hedeflendi.

Arab Health, kapılarını açtı. 4 gün süren Arap Health 2025 Fuarı boyunca  sağlık sektörünün sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve sağlık sektöründeki bazı firmaların kurucu veya yöneticilerinden oluşan pek çok katılımcı oldu. Gelecek Arap Health 2025 fuarları hakkında bilgi için buradan bakabilirsiniz.

💰 Kliniğinize Hasta Getirtecek Öneriler

30 sene önce, bir markayı tanıtmak istediğinizde amacınıza ulaşmak için çok para gerekiyordu. Markanızı anlatabileceğiniz ücretsiz bir mecra yoktu. Sadece iki seçeneğiniz vardı:

  • Ya parasını ödeyip gazete, TV, dergi gibi mecralardan reklam alanı satın alacaktınız ya da

  • Bir tanıtım faaliyeti düzenleyip gazetecilerin dikkatini çekmesi için dua edecektiniz.

İkisi de zordu ve başka alternatifiniz yoktu. Bugün ise durum farklı.

Bugün dünyadaki milyarlarca insana ücretsiz ulaşabilirsiniz. Mecraya para ödemenize gerek yok. Teorik olarak mümkün. Sosyal mecralar elimizin altında. Peki eksik olan ne? Neden markalar bu potansiyeli yeterince kullanmıyor?

Çünkü bugün markaları yöneten pazarlamacılar, 30 yıl öncesinin dev markalarının yazdığı pazarlama kurallarıyla eğitildiler. Ellerinde bedava mecralar var ama aldıkları eğitim sebebiyle zihinleri hâlâ saniyesine para ödedikleri televizyon reklamlarının kurgusuyla çalışıyor. Lokal iletişim adı altında açık hava reklamlarına bir otomobil parası harcıyorlar, gazeteye ilan verir gibi sosyal medya postu tasarlıyorlar: Aynı hantallıkta, aynı sıklıkta ve neredeyse aynı sıkıcılıkta…

Çünkü büyüklere bakıyorlar. Büyükler öyle yapıyorsa doğrusu budur, diye düşünüyorlar. Değil. Onların şartları başka. Onlar yılların birikimiyle ve bilinirliğiyle sosyal medyayı öyle kullanabilirler. Onların markalarına aşinayız. Pazara yeni giren markaların böyle bir lüksü yok, olamaz.

Eğer karşınızda devler varsa, pazarlama bütçeniz onlardan azsa, bilinirliğiniz onlardan düşükse, onlarla bu şekilde mücadele edemezsiniz. Sıradışı yöntemler kullanmanız gerekir.

Elinizde bedava yayın yapabileceğiniz mecralar var. Kullanın. Bu bir nimet. Mesela kategorinizdeki dev rakibiniz haftada 3 post paylaşıyorsa, demek ki doğrusu buymuş, diye düşünmeyin. Siz haftada 30 post paylaşın. Ama anlatmak istediğinizi tutkuyla anlatın. Sizin tutkunuzdan sıkılan da sıkılsın, takibi bıraksın. Herkesi memnun edemezsiniz. Ama tutkularınıza ortak olacak birilerini de mutlaka bulacaksınız.

Markanızı anlatın.

  • Markanızla ilgili fikrinizi anlatın,

  • Markanızın neyi, neden, nasıl yaptığını anlatın,

  • Markanızın neye karşı olduğunu anlatın,

  • Amacınızı anlatın.

Siyaset yapın ya da günlük meselelere bulaşıp zevzeklik yapın demiyorum, o markayı yaratma sebeplerinizi anlatın. Bir sebebiniz mutlaka vardır. Bunu yaparken de o dev rakip gibi kuru kuru anlatmayın, reklam diliyle anlatmayın, plaza Türkçesiyle anlatmayın, bir arkadaşınıza anlatır gibi anlatın. Yaratıcı olacağız diye saçmalamayın.

Kategorinizdeki devlerin yaptıkları onlara göre doğru. Size göre değil. Onlar kendilerini hatırlatsa yeter. Size yetmez. Sizin dikkat çekmeniz, kendinizi tanıtmanız gerek. Suyu bulandırın, kafa karıştırın, can sıkın, gürültü çıkarın.

90 günlük markayı 90 yaşındaki bir marka gibi yönetmeyin. Hafifleyin biraz. Siz hafiflerseniz sizinle baş edemezler. Çünkü onlar hafifleyemez.

🖥️ Sağlık Turizminde Teknoloji

Meta bir çok sorunla sağlık turizmi reklamlarında zaman zaman bizi üzse de hala hasta bulma ve işimizi ölçekleme anlamında en önemli kanallardan biri konumunda.

Bizi annelerimizden bile iyi tanıdığı iddia edilen bu platformda sağlık turizmi için çok büyük fırsatlar söz konusu. Tabi işin büyük kısmının panelin dışında gerçekleştiğini bilmekte fayda var.

Yani hazırlık safhasında marka konumlandırmanız, tedavi gamınız, teklifiniz, mesajınız ve kreatifleriniz hazır olmalı. Üstelik tüm bunlar için yeterince mesai harcamış ve bunları hastayı anlamlı hale getirecek şekilde düzenlemiş olmalısınız.

Bugün kısaca Meta reklamlarını ölçeklemede dikkat edilmesi gerekenleri aktaracağız.

Reklam harcamalarınızı etkili bir şekilde artırmanın dört yolu:

  1. İşe yarayan şeyleri çoğaltın. Kampanyalarınızı gözden geçirin ve yüksek performans gösterenleri belirleyin. Hangi reklam grubu, hedef kitle ya da içerik iyi dönüş sağlıyor? Bunları tespit edin. İşte bunlar sizin cevherleriniz. Buraya daha fazla bütçe ayırmaya özen gösterin.

  2. Başarısız olanlardan kurtulun. İşe yaramayan kampanyaları belirleyin. Bunlar kötü performans gösteren bir reklam veya dönüşüm sağlamayan bir kitle de olabilir. Bu unsurları aşamalı olarak ortadan kaldırmak bütçenizi rahatlatacak ve harcamalarınızı daha verimli alanlara yönlendirmenize olanak tanıyacaktır.

  3. Kreatif ve hedef kitle testlerine her zaman devam edin. Facebook'ta çok para harcamak demek, daha çok test yapma zorunluluğu demektir. Bütçenizin bir kısmını muhakkak yeni reklam öğelerini test etmeye ayırmalısınız.

  4. Harcamalarınızı tek seferde %15'ten fazla artırmayın. Ani bir artış, Facebook'un öğrenme aşamasını sıfırlayabilir ve performans dalgalanmalarına neden olabilir. Bu nedenle, reklam harcamalarınızı bir seferde yalnızca %15 artırmaya dikkat edin. Tabiki her zaman değil, kitabın dışına çıkmakta da fayda var.

Facebook reklam harcamalarınızı ölçeklendirmek yalnızca bütçenizi artırmakla ilgili değildir; artan yatırımınızın getirisini(ROAS) en üst düzeye çıkarmakla ilgilidir.

Her zaman aklımızda bulundurmamız gereken husus işe yarayan şeylerin üzerine gidip, yaramayanlardan vazgeçmek. Bu sayede batık maliyeti de azaltmış oluruz.

Ölçekleme konusu riskli ve dikkat gerektiren bir konudur. Kolaylıklar.

Reklamlar, tasarımlar ve insanları daha önce burada konuştuk.

🧠 Ekipten İç Görüler

Hastalar bir sağlık turizmi firmasında kendi gibi insanların olduğunu bilmek ister.

Lütfen yukarıdaki cümleyi tekrar okuyun.

Bu konu basit gibi görünen ancak danışmanlık verdiğimiz işletmelerde de deneyimlediğimiz üzere çok önemli bir konu.

Peki ne demek istiyoruz?

Hastalar bir markayı takip etse ve o firmadan tedavi alsa da, oradaki kurucu ekibi, doktorları, destek ekibini ve dahi arkadaki süreçleri bilmek görmek ister.

Bu hastanın size olan bağını artırır.

Bir restorana gittiğinizde yemeklerin önünüzde yapılması hoşunuza gider. Bu sadece hijyenle ilgili değildir. Orada kurulan bağın da önemli bir rolü vardır.

Tıpkı bunun gibi hastalarda tedavi yaptırdığı markalarda kendileri gibi birinin olmasını çok önemser ve onlarla bağ kurmak ister.

Tiktok’dan tedavi adına çok güçlü bir örneği sizinle paylaşmak istiyorum.

Ruhsuz, sadece before/after paylaşan, herhangi bir etkileşimde bulunmayan bir sayfa mı, yoksa size sizin gibi yaklaşan bir sayfa mı?

Konu sağlık da olsa insani bağları gözardı etmeyelim.

🤔 Sağlık Turizminde Pazarlama

E-posta pazarlama, sağlık turizmi işletmeleri için en yüksek yatırım getirisi sağlayan pazarlama stratejilerinden biri. Ancak, hastaların gelen kutuları her gün sayısız e-posta ile dolarken, işletmelerin öne çıkması ve doğru sonuçları alması kolay değil. E-posta pazarlamada dönüşüm oranlarını artırmak, e-postaların açılmasının yanında hedeflenen eylemlerin gerçekleştirilmesini sağlamak anlamına gelir. 

Etkili bir strateji ile e-postaların açılma oranlarını artırabilirsiniz. Bunun için izleyeceğiniz yöntemler şunlardır:

  • İlk adım, e-posta kampanyanızın amacını net bir şekilde tanımlamaktır. E-posta tasarımı ve içeriğinin bu amaca yönelik olarak oluşturulması gerekir. 

  • Konu satırı, e-postanın açılıp açılmamasını etkileyen faktörlerdendir. Konu satırlarında etkili cümleler kurmanın ötesinde spama yol açabilecek kelimelerden kaçınmalısınız.

  • CTA butonlarınızı dikkat çekici renklerin ötesine taşıyarak kullanıcının duygularına hitap eden, anlamlı ifadelerle güçlendirin. Kullanıcı yolculuğuna uygun olarak “Daha Fazla Keşfet” veya “İndirimi Yakala” gibi aşamalı CTA'lar kullanabilirsiniz.

  • E-posta açılma ve tıklama oranlarını artırmak için doğru zamanlamanın yanında abonelerin duygusal olarak en açık oldukları anları hedefleyin. Mesajlarınızın hafta başı motivasyonunu artıran veya hafta sonu rahatlamasını hedefleyen türde olması, e-postanın ruh haline uygun bir etki yaratır. 

  • Dönüşüm oranlarını artırmak için kampanyanızın performansını sürekli olarak izlemelisiniz. E-posta listenizi düzenli olarak güncellemek ve ilgili olmayan veya geçersiz adresleri kaldırmak, e-posta ulaşılabilirliğini artırır ve dönüşüm oranını olumlu etkiler.

❤️ Paylaşmak Güzeldir

Sadece Sağlık Turizmi bültenini bu alanda mesai harcayan dostlarınıza ulaştırarak ilerleyen zamanlarda gelecek sürprizlerden faydalanabilirsiniz.

Aşağıdaki butonu tıklayarak ya da linki kopyalayarak paylaştığınızda sizin adınıza işleyen bir sayaç devreye girecektir.

 🤝 Bir Geribildiriminizi Alırız

Sadece Sağlık Turizmi Bültenleri Size Değer Katıyor mu?

Login or Subscribe to participate in polls.

Yeni bir bültende görüşmek üzere.

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi, paylaşmayı ve önerilerinizi bize iletmeyi unutmayın.

Umut / Sadece Sağlık Turizmi Ekibi

Reply

or to participate.